Anniken Opstad (21)

Master i industriell kjemi og bioteknologi på NTNU

Anniken-kopi-aspect-ratio-4-3

Hva har du jobbet med i Orkla i sommer? 

I Orkla i sommer har jeg jobbet i det som heter Innovation Lab i OHPC. Det jeg egentlig har gjort er å jobbe med produktutvikling av ulike personal care og home care produkter. Mine hovedoppgaver har vært å bytte ut et solfilter i dagens formulering av Aloe Vera Lypsyl. Vi har også jobbet med en duftplatform som skal lanseres til neste vår/sommer hvor vi har forsøkt å kartlegge hvilke parfymenivåer de ulike produktene som inngår i denne platformen og hvor høye de nivåene skal være. Vi har også hatt et bærekraft prosjekt på en dusjsåpe som heter Family Fresh.  Vi har prøvd å få den mest mulig bærekraftig i henhold til Orkla sine interne kriterier. Da måtte vi bytte «opacifier» som er det som gjør formuleringen hvit, vi måtte også bytte til en nedbrytbar parfyme og det siste var konserveringsmiddel som vi måtte forsøke å bytte.

Hvordan så en typisk arbeidsdag ut som summer intern?

Vi var veldig mye på lab og jobbet alltid i par så det var veldig hyggelig å ikke jobbe alene. Vi begynte med å planlegge dagen ved å se på hvilken formulering vi hadde skrevet ned som vi trodde kunne fungere. Da det var gjort var det bare å ta på seg lab frakk og begynne å blande og sjekke om det vi trodde også fungerte i virkeligheten.

Hvorfor søkte du deg til Orkla?

Jeg har alltid hatt lyst til å jobbe i Orkla og det er ikke noe å ligge skjul på at den spesialiseringen jeg går er rettet mot slik jobbing. De fleste som har samme type stilling som det jeg hadde i sommer, men som jobber der fast har jo samme utdanning som den jeg går nå, så det er veldig relevant for mitt studieprogram. Også er det veldig gøy at det ikke er hard-core forskning, men heller mer lek.

Hva likte du best med internshipet?

Vi ble stolt på og de viste oss mye tillit. De lot oss holde på som vi ville og hvis vi hadde noen ideer så måtte vi ikke spørre om lov til å gjøre noe. Vi måtte heller prøve og feile og trengte ikke få tillatelse til noe. Det var bare å spørre om vi trengte hjelp, men hadde mye frie tøyler og fikk bekreftelse på at vi nå har kompetanse nok til å gjøre det vi vil.

Hva er en ting du tar med deg videre fra internshipet?

Tar med meg veldig mange hyggelige mennesker som jeg har blitt kjent med. Jeg tror også at jeg har blitt mer selvsikker og har fått erfart at jeg har lært nok til å kunne utføre en jobb og har det som trengs for jobblivet.

Hva er noe du lærte som du ikke visste før du startet i Orkla?

Rettet mot det jeg jobbet med, visste jeg ikke at man blandet opp produktene i mye mindre skala. Og lærte mye om alt som inngår i home and personal produkter som for eksempel konserveringsmiddel. Mye at det vi lagde måtte stå på lagring for å teste om det holder seg så litt kjipt å ikke kunne se det ferdige resultatet. Også at de tar forbruker saker veldig på alvor, hvor folk kan sende inn og vi kan se hva som er feil med produktet og få hjelp fra forbrukere om hva som kan forbedres.

Hvilke råd vil du gi til årets søkere?

Bare søk! Den stillingen jeg søkte på sto det at man måtte ha fullført 4. året mens jeg kun hadde fullført 3. året. Bare søke, være seg selv og være åpen for å lære nye ting. Forklare godt hvorfor man er interessert og hvorfor man passer til jobben.

Hvilken Orkla-verdi er viktigst for deg?

Kanskje inspiring. Jeg ble inspirert til å tro på meg selv og at det jeg kan er godt nok. Jeg kommer til å ende opp i en ok jobb uansett og kommer til å få til den jobben jeg får i fremtiden.