Portrett_11036-aspect-ratio-16-9

Caroline Hurlen er fortsatt fersk i jobben, men vet at hun vil bli i Orkla lenge.

Category Analyst Caroline Hurlen – Alle muligheter åpne

- Orkla er et fantastisk sted å jobbe, og her tas ferskinger imot med åpne armer. Det er jeg veldig glad for, sier Caroline Hurlen – som ble fast ansatt i november 2021.

(Nesten) rett fra studiene og inn i fast jobb. Det er det ikke alle som får oppleve, men for Caroline Hurlen ble det slik. I september 2021 hadde hun mastergraden i global logistikk i hånda – og to måneder senere startet hun i fast jobb som såkalt Category Analyst, eller kategorianalytiker, i Orkla Group Procurement.

– Det er ingen som forstår tittelen min utenfor Orklasystemet, men jeg pleier å si at jeg jobber i innkjøp. Mine oppgaver er spesifikt knyttet til indirekte innkjøp. Det vil si alt som ikke har noe direkte å gjøre med produksjonen av Orklas merkevarer. Vi hjelper blant annet fabrikkene med å holde driften gående gjennom avtaler og kontrakter med leverandører – og da kan det være alt fra kontorrekvisita til vasketjenester. Vi passer på at alt leveres i henhold til kontrakt. I tillegg analyserer vi pengebruken fortløpende, både for å ha oversikt og for å kunne ha et godt grunnlag for eventuelt nye kontrakter, forklarer Caroline.

Fakta

Navn: Caroline Hurlen
Stilling: Category Analyst/kategorianalytiker
Avdeling: Orkla Group Procurement, innkjøpsavdelingen
Ansatt i Orkla siden: November 2021
Carolines beste råd til deg som vil jobbe i Orkla: Søk! Kanskje et litt enkelt svar, men jeg syns det er et godt råd likevel. Tør å søke. I et intervju har man mulighet til å finne ut alt man måtte lure på ved en stilling, og det er en super mulighet for networking. Å søke taper man ikke på.

Ville drive med innkjøp
– Er utdanningen din relevant for jobben du gjør?
– Ja, det vil jeg absolutt si. Jeg har hatt innkjøpsfag som del av studiene i Tyskland, og jeg tok en bachelor i internasjonal business i Australia. Det er en grunnleggende utdanning som gir en god basisforståelse for jobben jeg gjør her. Generelt trenger man nok minimum en bachelorgrad og aller helst en mastergrad for å jobbe i Orkla. Blant kollegene mine har jeg både økonomer og ingeniører. Logistikk er nok ikke like vanlig – men det gir meg en god analytisk forståelse, sier Caroline.

Faktisk var det masterløpet som førte Caroline til Orkla. Hun tok graden ved Kühne Logistics University i Hamburg, et relativt nytt, privat universitet – opprettet i 2010.

– Universitetet ble etablert av Klaus-Michael Kühne, som mente det var for få logistikkutdanninger i verden. Mange forelesere hadde erfaring fra den automative sektoren, og vi fikk møte mange fra logistikkindustrien gjennom studiet. Det gjorde at vi fikk et praktisk innblikk i logistikkverdenen i tillegg til det teoretiske. Og så krevde universitetet at vi fikk oss arbeidserfaring – og da var det bare å søke internships. Jeg visste at jeg ville jobbe med innkjøp, så jeg gikk hardt inn for å finne et relevant sted. Jeg skulle egentlig vært ute i bedrift i 2020, men korona kansellerte tre internships som jeg fikk. Et kjipt år. Likevel, det ga meg et visst forsprang til å søke raskt høsten 2020 med tanke på et opphold i 2021. Orkla var et av konsernene som annonserte sine internships tidlig – så da var det en veldig grei prosess, forteller Caroline.

En åpen kultur
Hun sier at hun ikke var veldig bevisst på at det var akkurat Orkla hun ville til da hun skulle ut i praksis, men da hun først kom inn i systemet, var hun ikke i tvil om at hun ville bli:

– Jeg hadde et positivt inntrykk av Orkla fra før, og det befestet seg i løpet av de to sommermånedene jeg var her som intern. Kulturen og menneskene i Orkla er helt fantastiske, og det er et supert sted å jobbe. Jeg opplever at det er en åpenhet og en vilje til å dele og til å lære sammen. Min øverste leder da jeg var intern tok seg tid til å snakke med meg om hvordan jeg opplevde praksisperioden, og hun virket åpen for å ta imot innspillene mine. Den åpenheten og viljen beskriver en god organisasjon og en god kultur som jeg setter veldig stor pris på, og jeg skjønte raskt at her ville jeg være.

Takket være nettverket Caroline opparbeidet seg gjennom sommeren, fikk hun etter hvert en fast stilling – og et par måneder etter at «sommerjobben» var fullført, begynte hun i en juniorstilling på hovedkontoret på Skøyen.

Jeg hadde et positivt inntrykk av Orkla fra før, og det befestet seg i løpet av de to sommermånedene jeg var her som intern.

Håper å få reise snart
– Jeg var heldig som begynte i november, egentlig – for da var Norge fortsatt ganske åpent og vi kunne være på kontoret og hilse på kollegaer. I tillegg var vi tre stykker som startet jobb samtidig, så vi var gjennom en delvis felles opplæring, det var veldig fint. Og så fikk jeg min egen buddy på kontoret, en som skal hjelpe meg med alt jeg måtte lure på – både praktisk og faglig. Det er godt å ha en slik ressurs å støtte seg på.

Nå er det mye hjemmekontor, men Caroline gleder seg til hun kan begynne å reise litt:

– De fleste i teamet mitt sitter i Malmö, så vanligvis er det en del reising mellom Norge og Sverige. Det har det naturlig nok vært lite av foreløpig, men jeg håper at jeg snart kan reise litt. Og så har jeg veldig lyst til å få besøkt noen av fabrikkene i Norge i løpet av 2022, sånn at jeg kan få et inntrykk av hvordan driften der er. De fleste fabrikkene våre er jo i Norge, Sverige og Danmark – tanken er at jeg etter hvert skal kunne besøke de fleste av disse.

Lære først
Når Caroline får spørsmålet om hva som er det mest givende i Orkla, så svarer hun raskt at det er bredden:
– At jeg får jobbe med så mye forskjellig. Ingen dager er like, og alt er nytt og lærerikt. Samtidig er også den bredden det mest krevende ved jobben. Det er mye å sette seg inn i, og Orkla er en stor og kompleks organisasjon. Det kan jo ha å gjøre med at jeg er ny, da. Men jeg er villig til og åpen for å lære, og det tror jeg er viktig som junior.

– Er det drømmejobben du har fått?
– Ja, det vil jeg si. I starten var jeg veldig usikker på hvordan de forholdt seg til ferskinger – ville jeg få noe som helst ansvar, eller måtte jeg hente kaffe til alle hele tiden? Det har vært veldig positivt fra første stund, og det at Orkla har et mål om å være et «home to grow» innebærer et solid støttesystem som er der for at jeg skal kunne utvikle meg til den jeg vil bli. Alle muligheter er åpne her, det er mange forskjellige roller og i et stort konsern kan man få mange ulike arbeidsoppgaver om man vil. Jeg våger ikke helt å tenke de store ambisjonene ennå, men alt er mulig, så vidt jeg ser det. Første mål nå får være å lære meg jobben ordentlig. Så får vi se etter hvert.

– Har du hentet mye kaffe til andre, da?
– Nei, bare til meg selv. Jeg lærte fort at kaffemaskinen er det sosiale møtepunktet – så dit går folk selv