Rekrutteringssjefens beste CV-tips

CV-en er det viktigste dokumentet du leverer når du skal søke jobb. Målet er å fange interessen og få fram at du er en passende kandidat på en systematisk måte.

Når du skal sette deg ned med CV-en din, bør du først og fremst huske på hvem leseren er. Det er denne personen du skal skrive for. Det kan hjelpe deg med å huske på hvilke uttrykk du bør forklare ytterlige, hvilke avsnitt du kan kutte og hvordan du bør sette opp CV-en.

Det er en balansegang mellom å skille seg ut, men også følge formatet. Det viktigste er at dokumentet er ryddig, og at det er enkelt å få oversikt for en rekrutterer som kanskje leser hundrevis av CV-er per stilling.

Hvordan kan jeg tilpasse CV-en til arbeidsgiver?

En CV består av tre hoveddeler: Utdannelse, yrkeskarriere og arbeidspraksis. En tommelfingerregel er at den nyeste erfaringen skal stå først. Hvis du er student, bør utdannelse stå øverst. Er du i arbeid, bør yrkeserfaring komme først.

Det er i disse tre delene du skal tilpasse CV-en til arbeidsgiveren. Løft fram det du tror er spesielt viktig for denne stillingen. Har du mye erfaring, bør du utdype den som er ekstra relevant. Ofte sier stillingstitler lite om hva rollen egentlig innebærer. Her kan du gjerne bruke kulepunkter til å oppsummere ansvar og arbeidsoppgaver.

Hull i CV-en eller lite erfaring?

Hull i CV-en trenger ikke nødvendigvis å være negativ. Vær heller ærlig om det fra start. Har du vært på reise, så fyll dette inn i tidsperioden du har vært borte.

For nyutdannede spesielt, er det normalt å ha lite erfaring. Ta med den yrkeserfaringen du har, styreverv eller traniee-stilling om du har dette. Videregående skole er ikke vanlig å ha med, men hvis du er ung eller det var en spesiell VGS, kan du vurdere å ta den med.

Unngå dette på CV-en din

Det kan være fristende å benytte seg av en grafisk og fargerik profil eller ha bilde på CV-en, men det anbefales ikke. Blant annet viser forskning at det er mindre sjanse for å få et jobbintervju om du har en grafisk CV. Når det gjelder bilde, er vi på utkikk etter den beste kandidaten, og dermed er ikke utseende viktig for oss – vi anbefaler derfor at du dropper det.

Den aller største feilen som flest gjør, er derimot å glemme kontaktinformasjon. Dette bør stå øverst i dokumentet, gjerne både telefonnummer og e-post. Den andre er ikke å få noen til å lese gjennom før du sender den av gårde. Skrivefeil og lignende gir et dårlig inntrykk – spør en venn eller familiemedlem om å ta en korrekturrunde.

Hvem bør være referanse?

Når det kommer til hvem som bør være referansene dine, bør dette være noen som har sett deg i en profesjonell situasjon. Med andre ord, ikke venner, familie eller slekt. Vi anbefaler en tidligere leder eller kollega du har jobbet eller hatt verv sammen med.

Her kan du godt skrive på CV-en at referanser oppgis ved forespørsel. Du skal ha mulighet til å opplyse referansene før de får en telefon fra en mulig ny arbeidsgiver.

Førsteinntrykk er alt

CV-en din er førsteinntrykket du gir når du søker ny jobb. Vi som leser den, ønsker oppriktig å få vite hvem du er. Da er det din jobb å la det skinne gjennom. Prøv å være ærlig og løft fram de gode kvalifikasjonene du har, få fram budskapet på en lettfattelig måte og unngå forvirrende termologi. Så håper vi at vi sees på jobbintervju!