Orkla1857-aspect-ratio-16-9

Rekrutteringssjefens tips til jobbintervjuet

Karoline Nauste er leder for rekruttering i Orkla, og har jobbet med HR og rekruttering i en årrekke. Hun er brennende opptatt av mennesker, og gir deg her sine beste tips til jobbintervjuet.

Dette forventer hun av kandidaten

– Vi som intervjuer forbereder oss veldig godt, og forventer det samme av kandidaten. Et tips er å lagre stillingsutlysningen og lese den, samt din egen søknad rett før intervjuet. Da kan samtalen være mer fokusert, og du slipper å gjenta det du allerede har skrevet i søknad eller CV.

Som et av Norges største selskaper, kan det være mye å forberede seg på og det kan virke overveldende, men du trenger ikke kunne alt. – Det hjelper ikke å kunne alle merkevarene våre på rams, det er den faglige kompetansen og deg som person vi er interessert i. Løft heller frem analytiske egenskaper eller hvordan du strukturer arbeidet heller enn å repetere bærekraftsmålene våre. Men det er så klart et pluss at du er reelt interessert i hva vi driver med, foreller Karoline.

Det hjelper ikke å kunne alle merkevarene våre på rams, det er den faglige kompetansen og deg som person vi er interessert i.

Kultur og miljø spiller inn

– Vi er et svært selskap, og tror ikke på en riktig kultur. Vi operer i 22 land, så det er viktig at vi ser at kandidaten har et åpent og inkluderende sinn, og kan jobbe godt med mennesker på tvers av kultur, bakgrunn og egenskaper. Vi er alltid på utkikk etter noen som kan utfordre oss og påvirke selskapet i riktig retning. Derfor vektlegger vi også mangfold og likestilling i prosessen. Vis at du er fleksibel, ærlig og at du kan bidra positivt inn i et team – i Orkla jobber vi veldig tett for å nå målene våre.

Ikke bli skremt av utlysningen

Mange stillingsutlysninger er ofte litt i overkant. Det kan virke som du må kunne alt mellom himmel og jord, men dette bør ikke avskrekke deg.

– Kvalifikasjonene vektes ulikt etter hvilken stilling du søker på, og mye kan læres i etterkant. Det er mer en indikasjon på hva vi ønsker, og hva det er lurt for kandidaten å nevne i søknad eller CV. For eksempel teller god tallforståelse og analytiske evner mye høyere enn skriveferdigheter hvis du søker på jobben som controller i finansavdelingen vår. Dette er noe vi diskuterer i etterkant av intervjuet, og vekter hva som er viktigst. Hvis du i all hovedsak møter de viktigste behovene oppfordrer vi deg å søke, selv om ikke alt er dekket.

Falt nesten av stolen

Når du har intervjuet så mange mennesker, er det enkelte hendelser som setter spor.

– Jeg husker en kandidat som satt så langt tilbakelent på stolen at han nesten falt av. Det gir ikke så godt inntrykk. Det gjør det heller ikke hvis du spør om lønn og fordeler med en gang, vent gjerne på at arbeidsgiver tar opp dette tema.

– For det meste har intervjuer vært fine opplevelser, og det er spesielt ei jeg husker som gjorde inntrykk. Hun var så godt forberedt og stilte så gode spørsmål at jeg nesten ble svar skylding – det var gøy! Selv om intervjuet var digitalt, lyste hun gjennom skjermen og fikk virkelig vist hva hun var god for. Da sitter du igjen med en kandidat du husker.