Slik lander du jobben i intervjuet
Søknad og CV er skrevet og levert, og du har endelig fått beskjeden du har ventet på: Du er velkommen til intervju. Vi gir deg rådene du trenger for å lande jobben i intervjuet.
Det første du må huske på når du blir innkalt til intervju er at du har en reell sjanse. Noen har vurdert søknaden og CVen, og tenker at du har kvalifikasjonene som trengs. Og det er nettopp dette det første intervjuet handler om: Å bekrefte inntrykket, vise motivasjon og engasjement for jobben du har søkt på.
Det første du må huske på når du blir innkalt til intervju er at du har en reell sjanse.
Forbered deg til første intervju
Spør arbeidsgiveren om det er noe spesielt du skal forberede til første intervju. Hvis det ikke er det, betyr det ikke at du bør stille helt uforberedt. Les deg opp på selskapet og fagenheten du søker til. Du trenger ikke kunne alt på rams, men det er en fordel at du kjenner til selskapet du ønsker å jobbe for. Reflekter gjennom svarene dine på klassiske spørsmål som hva dine sterke og svake sider er, hvorfor du bør ansettes og hva som har motivert søknaden.
Ellers er det viktig å stille med et åpent sinn og oppriktig nysgjerrighet. Forbered gjerne spørsmål du ønsker å stille tilbake til arbeidsgiveren. Et godt intervju er gjerne mer en dynamisk samtale, enn kun spørsmål-svar.
Et godt intervju er gjerne mer en dynamisk samtale, enn kun spørsmål-svar.
Hva bør jeg huske på i digitale vs. fysiske intervjuer?
Er intervjuet digital, anbefaler vi at du tester plattformen i forkant – gjerne med en venn. Se til at alt fungere som du skal, at du har valgt en god vinkel med godt lys og lite støy. Siden arbeidsgiver får beskjed når du kobler deg på intervjuet, anbefaler vi at du logger inn maks fem minutter før avtalt tidspunkt, men pass på å være presis. Konsentrer deg om skjermen, og møt blikket. Tenk på kroppsspråk, snakk tydelig og sakte slik at den som intervjuer deg får med seg alt.
For fysiske intervjuer gjelder mye av det samme, men pass på at du er tidlig nok ute. Noen steder tar det noen minutter å registrere ankomsten din, og det hjelper heller ikke på nervøsiteten å komme løpende og andpusten rett inn i intervjuet.
Håndhils gjerne hvis du er komfortabel med dette, se på alle i rommet og lytt til det de sier før du kommer med svaret ditt. Hvis du er veldig nervøs, kan du gjerne adressere dette tidlig i intervjuet. Husk på at hvis du er innkalt til intervju, synes vi allerede at du er en passende kandidat.
Hva skal jeg ha på meg?
Alle selskaper har en eller annen form for kleskutyme, men felles for alle er at du kommer i rent og pent tøy. Det betyr ikke at du trenger å være kjedelig kledd for å jobbe der, men jobbintervjusituasjonen krever ofte litt mer formalitet enn det vanlig arbeidshverdag gjør. Vær deg selv og kle deg komfortabelt.
Hva bør jeg huske på i andre- og tredjegangsintervju?
Dette er litt ulikt, avhengig av hvem som rekrutterer og prosessen de følger. Likevel er det vanlig med en case-presentasjon, etterfulgt av intervju med en leder høyere opp i systemet. I oppgaveløsningen skal du vise faglig tyngde, mens intervjuet med lederen går mer på kjemi og overordnede kvalifikasjoner. Dette intervjuet skal også sikre at prosessen og intervjuene er gjort på riktig og redelig vis.
Når bør jeg følge opp etter intervju?
Her bør du bruke magefølelse og sunn fornuft. I etterkant av et intervju kan du gjerne takke for praten og forhøre deg med videre prosess. Har du ikke hørt noe etter en uke eller to, kan du følge opp per e-post eller telefon, og høre om prosessen er utsatt.
Gode spørsmål er gull verdt
Når du går inn i et jobbintervju bør du være oppriktig nysgjerrig og stille spørsmål du faktisk lurer på. Hva er det som er viktig for deg, personlig? Det kan være aktiviteter du kan engasjere deg i, som kor eller bedriftsfotball, hvilke utviklingsmuligheter som finnes på arbeidsplassen eller hvordan det sosiale miljøet er. Uansett bør du ha noen spørsmål forberedt i forkant som du kan stille tilbake til intervjuerne. Hvis du kjenner noen som jobber i Orkla kan det være lurt å høre om de har noen triks i ermet.
Unngå dette på intervjuet
Dette kan virke åpenbart etter du har lest denne teksten, men det viktigste er å stille forberedt. Da kan du slappe mer av og være deg selv. Reflekter over svarene dine, og ikke si det du tror vi vil høre, men det du faktisk mener. I tillegg er det viktig å huske på kroppsspråket ditt.
Unngå å snakke negativt om tidligere arbeidsgiver eller sjef, skryte uhemmet av deg selv eller være for passiv. Vær gjerne ærlig, selvsikker og edruelig – bruk rett og slett sunn fornuft.